TRAGÓ DE SEGRE
Tragó de Segre és un poble petit de 62 habitants [Font: Municat, 2022] amb un despoblament pronunciat (el 2013 en tenia 83) que està situat a la vora del riu Segre, enfront d'Oliana. És un ens agregat del municipi de Peramola. Els seus habitants viuen principalment de l'agricultura i la ramaderia. El poble té una església romànica d'una sola nau als afores que té com a advocada Santa Llúica, patrona del poble. El poble té algunes cases disseminades i un nucli principal, que s'estén al voltant de pocs carrers.
N'hi ha quatre que miren cap al riu Segre: el que baixa de cal Rei fins a Cal Pauqueta nou i gira cap a Cal Casanova (Camí de Santa Llúcia); el que va de Cal Sastre fins a Cal Gràcio (Carrer Major); el que uneix Cal Capcarrer amb Cal Llucrècio (Carrer del Forn), que és a més el més antic del poble i que unia els dos portals que hi donaven entrada, i el que uneix la Plaça del Vall i Cal Llucrècio (Baixada del Vall). Al cap i al peu del poble n'hi ha dos més de paral·lels al Segre: el que des de la Plaça d'Estudi va a trobar la carretera que puja cap al Pla de Tragó i cap a Peramola (Camí de Peramola), i el tram de carretera que ve de la Palanca -nom amb què es coneix el pont penjant que duu a Oliana- i va fins a Nuncarga (Carretera de Nuncarga). La Plaça d'Estudi fa referència a l'escola del poble que havia acollit anys enrere, lloc on ara hi ha un centre cívic. El poble té un sol establiment comercial, una botiga de queviures a Cal Rei.
|
ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA LLÚCIA DE TRAGÓ I NUNCARGA
Descripció
Església d'una sola nau amb capçalera trilobulada, amb un absis central i dues absidioles. La nau és coberta amb volta de canó reforçada per arcs torals que arrenquen de pilastres adossades als murs. A ponent hi ha un espai que sembla un cor o tribuna elevada que és un element singular en l'arquitectura d'aquesta època. Al centre de cada absis hi ha una finestra de doble esqueixada. A la façana de ponent hi ha una altra finestra de les mateixes característiques. La porta s'obre a la façana sud, amb un arc adovellat. El campanar d'espadanya, d'un sol ull, és situat a la façana de ponent i data de 1940. La capçalera presenta decoració d'arcuacions llombardes entre lesenes. Les parets de la nau estan sobrealçades i es conserven lloses del ràfec de la primitiva coberta que sobresurten de la paret. L'aparell és de carreus petits i regulars, col·locats formant filades. Les absidioles abracen les cantonades del cos de la nau. Es tracta d'una mostra de romànic llombard propi del segle XI. Font: Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 5 d'abril de 2021].
|
Goig de captard primaveral |
M'agrada ser a Tragó |